BENZOPHENONE-3 ή Oxybenzone
Benzophenone-βενζοφαινόνη-Benzene,Benzylphenyl,Ketone ή οξυβενζόνη
• Τι είναι;
Οι βενζοφαινόνες είναι οι συνθετικές χημικές ουσίες που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία και χρησιμοποιούνται ευρέως σε μελάνια, απεικόνιση και διαφανείς επικαλύψεις στη βιομηχανία εκτύπωσης.
• Πού χρησιμοποιείται αναλυτικότερα;
Η βενζοφαινόνη χρησιμοποιείται ως συστατικό γεύσης, ενισχυτικό αρώματος, σταθεροποιητικό αρώματος και πρόσθετο για πλαστικά, επικαλύψεις και συγκολλητικές συνθέσεις. Χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή εντομοκτόνων, γεωργικών χημικών ουσιών, υπνωτικών φαρμάκων, αντιισταμινικών και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων (HSDB, 2010). Επιπροσθέτως, η βενζοφαινόνη χρησιμοποιείται ως παράγοντας σκλήρυνσης με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) σε γυαλιά ηλίου και για να εμποδίζει το UV φως να βλάπτει τα αρώματα και τα χρώματα σε προϊόντα όπως αρώματα και σαπούνια. Επιπλέον, μπορεί να προστεθεί στην πλαστική συσκευασία ως αναστολέας UV, που επιτρέπει στους κατασκευαστές να συσκευάζουν τα προϊόντα τους σε καθαρό γυαλί ή πλαστικό παρά σε αδιαφανή ή σκοτεινή συσκευασία. Χρησιμοποιείται επίσης σε προϊόντα καθαρισμού ρούχων και οικιακής χρήσης (NTP, 2006, HSDB, 2010).
Χρησιμοποιείται ευρέως σε αντηλιακά, σαμπουάν, καθαριστικά και αρώματα.
• Τι προκαλεί;
Είναι ερεθιστικό για τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Bλαβερό κατά την εισπνοή, την κατάποση και την απορρόφηση από το δέρμα.
Θεωρείται πως αυξάνει την απορρόφηση και άλλων χημικών στοιχείων από το δέρμα, αλλοιώνει τις κυτταρικές μεμβράνες και κρίνεται άκρως επικίνδυνο για τις εγκύους. Ταυτόχρονα, έχει αναφερθεί ότι μειώνει τον αριθμό σπερματοζωαρίων στους άντρες.
Οι άνδρες που εκτέθηκαν σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες (BP-2 ή 4OH-BP) εμφάνισαν 30% μείωση στη γονιμότητά τους. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, δεν έχει εξακριβωθεί το κατά πόσο οι ουσίες αυτές βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος ή εμποδίζουν τη γονιμότητα με άλλο τρόπο. Η ομάδα αυτών των χημικών ουσιών (benzophenone-type ultraviolet filters) χρησιμοποιούνται συχνά σε αντηλιακά, σαμπουάν, ενυδατικές κρέμες και άλλα καλλυντικά για την προστασία του δέρματος και των μαλλιών από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο American Journal of Epidemiology.
Μερικές μελέτες σε πειραματόζωα προκάλεσαν ανησυχίες για το ότι το οξυμπενζόν θα μπορούσε να διαταράξει ενδοκρινείς λειτουργίες. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine (Βιολογία και Ιατρική Ελευθέρων Ριζών) προκάλεσε ανησυχίες για το τι συμβαίνει όταν το αντηλιακό απορροφάται από το δέρμα και αντιδρά με το ηλιακό φως. Εκεί, τονιζόταν ότι υπό ορισμένες συνθήκες τα αντηλιακά με οξυμπενζόν και άλλα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν βλάβες του δέρματος, κάτι που θα μπορούσε να εκδηλωθεί και ως καρκίνος του δέρματος. Η μελέτη χρησιμοποίησε εργαστηριακά πρότυπα δέρματος, έτσι ώστε μερικοί ερευνητές να λένε ότι δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για το τι συμβαίνει στους ανθρώπους.
Το EWG εξέτασε τα υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με την έκθεση του ανθρώπου και την τοξικότητα ,για τα εννέα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντηλιακά χημικά. Το πιο ανησυχητικό είναι η οξυβενζόνη, η οποία βρίσκεται στο 65% περίπου των μη ορυκτών αντηλιακών. Σε εργαστηριακές μελέτες είναι ασθενές οιστρογόνο και έχει ισχυρά αντι-ανδρογόνα αποτελέσματα (Krause 2012, Ghazipura 2017). Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εντοπίζουν συστηματικά οξυβενζόνη σε περισσότερο από 96% του αμερικανικού πληθυσμού. Σε μια πρόσφατη αξιολόγηση των δεδομένων έκθεσης που συλλέχθηκαν από παιδιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγόρια με υψηλότερες μετρήσεις οξυβενζόνης είχαν σημαντικά χαμηλότερα ολικά επίπεδα τεστοστερόνης (Scinicariello 2016). Τρεις άλλες μελέτες αναφέρουν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε οξυβενζόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των επιπλοκών γέννησης όπως βραδύτερες κυήσεις σε γυναίκες που κυοφορούσαν αγόρια. Δεδομένης της διαπερατότητας των εκθέσεων με οξυβενζόνη, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για την αξιολόγηση της συσχέτισης της με διαταραχής των ορμονών σε παιδιά και ενήλικες.
Συγκαταλέγεται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την παγκόσμια οργάνωση για την φύση WWF και υπολείμματα του βρέθηκαν στο μητρικό γάλα…
• Γιατί χρησιμοποιείται στα αντηλιακά;
Xρησιμοποιείται σε αντηλιακά, σαμπουάν, ενυδατικές κρέμες και άλλα καλλυντικά για την προστασία του δέρματος και των μαλλιών από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου.
• Με ποια άλλη ονομασία μπορεί να το βρείτε πάνω στην ετικέτα των προϊόντων με τα συστατικά;
Oxybenzone; 131-57-7; 2-HYDROXY-4-METHOXYBENZOPHENONE; Benzophenone-3; Oxybenzon; 4-Methoxy-2-hydroxybenzophenone
Αν θέλεις το απόλυτο αντηλιακό, διάλεξε ένα από τα 15 πιστοποιημένα βιολογικά αντηλιακά και λάδια μαυρίσματος της Biosolis. Είναι τα μόνα πιστοποιημένα βιολογικά από το Βέλγιο. Είναι επίσης πολύ συμπυκνωμένα, οπότε χρησιμοποιείς την μισή ποσότητα αντηλιακού που θα χρησιμοποιούσες από άλλες μάρκες. Πληρώνεις λίγα Ευρώ παραπάνω αλλά βάζεις στο δέρμα σου το καλύτερο και πιο αγνό προϊόν! Θα βρείτε την ολοκληρωμένη σειρά Biosolis εδώ
Πηγές:
1) EWG (Environmental Working Group) Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος με έδρα της ΗΠΑ. Σκοπός αυτής της οργάνωσης είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζουν πιο υγιεινά σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον. Μέσα από πρωτοποριακή έρευνα και εκπαίδευση, επιθυμεί να κρατά ενήμερους τους καταναλωτές ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για την υγεία τους.
2) http://www.gcsl.gr/media/trofima/Presentation-6-3-2009-3.pdf
3) https://ethernews.com/6-αντηλιακά-που-δεν-πρέπει-ποτέ-να-χρησι/2/
4) http://www.kathimerini.gr/332165/article/epikairothta/kosmos/akatallhlo-einai-to-80-twn-anthliakwn
5) https://www.votanonkipos.gr/2017/08/αντηλιακά-γιατί-είναι-απαραίτητα.html
6) https://www.aesthetics.gr/?p=6744
7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK373188/
8) https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/benzophenones
9) https://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/326499/ta-antiliaka-epireazoun-ti-gonimotita-ton-andron