• Τι είναι;
Η κουμαρίνη είναι ένα φυτοχημικό με γεύση ανάλογη της βανίλιας. Η κουμαρίνη βρίσκεται σε διάφορα φυτά όπως τα φασόλια, τη λεβάντα, τη γλυκόριζα, τις φράουλες, τα βερίκοκα, τα κεράσια, την κανέλα και το γλυκό γαρίφαλο.
Δυστυχώς η κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά.
• Πού χρησιμοποιείται;
Ενεργό συστατικό σε ποντικοφάρμακα. Είναι ένα καρκινογόνο συστατικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή αποσμητικών, σαμπουάν, αποσμητικών δέρματος και αρωμάτων.
Επιπροσθέτως, η κουμαρίνη χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε αρώματα και αρωματισμένα καταναλωτικά προϊόντα σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από <0,5% έως 6,4% σε λεπτά αρώματα έως <0,01% σε απορρυπαντικά. Μια εκτίμηση για συστηματική έκθεση των ανθρώπων από τη χρήση αρωματισμένων καλλυντικών προϊόντων είναι 0,4 mg / kg BW / ημέρα, υποθέτοντας πλήρη διείσδυση στο δέρμα.
Η χρήση κουμαρίνης ως πρόσθετου τροφίμων απαγορεύτηκε από το FDA το 1954 βάσει αναφορών ηπατοτοξικότητας σε αρουραίους. Λόγω των δυνητικών ηπατοτοξικών επιδράσεων στον άνθρωπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζει την κουμαρίνη από φυσικά συστατικά ως άμεσο πρόσθετο τροφίμων στα 2 mg / kg τροφής / ημέρα, με εξαιρέσεις για υψηλότερα επίπεδα αλκοολούχων ποτών, καραμέλας, τσίχλας και ορισμένων «παραδοσιακών τροφίμων».
Εκτός από την έκθεση του ανθρώπου σε κουμαρίνη από διαιτητικές πηγές και καταναλωτικά προϊόντα, η κουμαρίνη χρησιμοποιείται επίσης κλινικά ως αντινεοπλαστικό φάρμακο και για τη θεραπεία του λεμφο οιδήματος και της φλεβικής ανεπάρκειας. Η έκθεση κυμαίνεται από 11 mg / ημέρα για κατανάλωση φυσικών συστατικών τροφίμων έως 7 g / ημέρα μετά από κλινική χορήγηση.
Ως φάρμακο, η κουμαρίνη έχει χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες εφαρμογές με μεγάλη ποικιλία δοσολογιών. Σε αντίθεση με την κουμαδίνη και άλλα παράγωγα κουμαρίνης, η κουμαρίνη δεν έχει αντιθρομβωτική δράση. Ωστόσο, σε χαμηλές δόσεις (συνήθως 7 έως 10 mg / ημέρα), η κουμαρίνη έχει χρησιμοποιηθεί ως «βενζοτονική» για την προώθηση της υγείας των φλεβών και της μικρής ροής αίματος των φλεβών. Επιπρόσθετα, η κουμαρίνη έχει χρησιμοποιηθεί κλινικά για τη θεραπεία λεμφαιθέματος υψηλής πρωτεΐνης διαφόρων αιτιολογιών. (PMID: 16203076).
•Παρενέργιες
Σύμφωνα με μια εισήγηση του MedicalNewsToday.com, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κουμαρίνη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι. Η δηλητηρίαση με κουμαρίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει ρινορραγίες, αιμορραγικά ούλα, αιματηρά ούρα, εκτεταμένους μώλωπες χωρίς τραυματισμό ή εκχυμώσεις, κόπωση, δύσπνοια ή δύσπνοια και υγρό στους πνεύμονες. Μια άλλη παρενέργεια της κουμαρίνης στους ανθρώπους είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση με συμπτώματα ερυθρότητας και πόνου. Πολλαπλή ή μακροχρόνια έκθεση στο χημικό μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα εσωτερικά όργανα του σώματος.
• Γιατί χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και αντηλιακά;
Χρησιμοποιείται ως ενισχυτής αρώματος μιας και προσδίδει ένα γλυκό και πολύ ευχάριστο άρωμα.
• Με ποια άλλη ονομασία μπορεί να το βρείτε πάνω στην ετικέτα των προϊόντων με τα συστατικά;
TIMTEC-BB SBB000094;O-HYDROXYCINNAMIC ACID LACTONE;TONKA BEAN CAMPHOR;5,6-BENZO-2-PYRONE;AKOS 212-75;2H-1-BENZOPYRAN-2-ONE;2H-1-BENZOPYAN-2-ONE;1,2-BENZOPYRONE
Πηγές:
1) EWG (Environmental Working Group)Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος με έδρα της ΗΠΑ. Σκοπός αυτής της οργάνωσης είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζουν πιο υγιεινά σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον. Μέσα από πρωτοποριακή έρευνα και εκπαίδευση, επιθυμεί να κρατά ενήμερους τους καταναλωτές ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για την υγεία τους.
2) https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/323#section=Top
3) http://www.chemicals.news/2017-12-02-coumarin-toxicity-side-effects-diseases-and-environmental-impacts.html