Όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα καλλυντικά μας περιέχουν αρκετά χημικά. Το να γνωρίζουμε όμως ποια από αυτά τα χημικά είναι επικίνδυνα είναι αρκετά δύσκολο αλλά και σημαντικό. Πολλές από τις μεγάλες εταιρείες καλλυντικών στο βωμό του κέρδους χρησιμοποιούν συστατικά τα οποία είναι τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές αγοράζοντας κάποιο αντηλιακό φθηνό την «πατάμε» γιατί όταν το βάλουμε στο δέρμα μας ή του παιδιού μας, μας δημιουργεί δερματίτιδες ή άλλου είδους αλλεργίες και πολλά άλλα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Εδώ θα βρείτε λεπτομέρειες για τα πιο επικίνδυνα χημικά που μπορεί να βρείτε αν κοιτάξετε στην ετικέτα των συστατικών του αντηλιακού σας.
IMIDAZOLIDINYL UREA ή Ιμιδαζολιδινυλιακή Ουρία στα Ελληνικά • Τί είναι; H Ιμιδαζολιδινυλιακή Ουρία είναι ένα αντιμικροβιακό συντηρητικό και χημικό παράγωγο της φορμαλδεΰδης.
Η μεθανάλη ή φορμαλδεΰδη (φορμόλη) είναι οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο. Το εμπειρικό της όνομα, «φορμαλδεΰδη», προέρχεται από τη σχέση της με το μεθανικό οξύ, του οποίου μια εμπειρική ονομασία είναι «φορμικό οξύ».
Εξαιτίας της ευρύτατης χρήσης, της σημαντικής τοξικότητας και ευφλεκτότητας, η έκθεση στη μεθανάλη αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
• Πού χρησιμοποιείται;
Η φορμαλδεΰδη ή φορμόλη ή μεθανάλη χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό και μικροβιοκτόνο, για την ταρίχευση νεκρών, πουλιών και ζώων.
Είναι μία ιδιαίτερα εύφλεκτη ουσία, άχρωμη και με πολύ δυνατή οσμή που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στην κατασκευή πλαστικών και ξύλινων προϊόντων. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για τη συντήρηση νεκρών, αλλά μπορεί να εντοπιστεί και σε προϊόντα ειδικά για ίσιωμα μαλλιών. Πολλοί την χρησιμοποιούν παράνομα στη συντήρηση των κρεάτων και αλόγιστα με τρομερή επικινδυνότητα και στα ιχθυοτροφεία. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ…Η ΦΟΡΜΟΛΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΞΥΛΙΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΚ ΜΑΛΛΙΩΝ!!!
Η φορμαλδεΰδη ή φορμόλη ή μεθανάλη είναι μια καρκινογόνος πρόσμειξη που απελευθερώνεται από έναν αριθμό καλλυντικών συντηρητικών, συμπεριλαμβανομένης της ιμιδαζολιδινυλικής ουρίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τα Καρκινογόνα (IARC) έχει χαρακτηρίσει τη φορμαλδεΰδη ως «καρκινογόνο για τον άνθρωπο» και το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ το έχει χαρακτηρίσει ως «λογικά αναμενόμενο να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο», βασισμένο σε αναδυόμενες ενδείξεις στους ανθρώπους και ισχυρά στοιχεία ζώων (IARC 2004, NTP 2005). Οι επαγγελματικές εκθέσεις σε αέρια φορμαλδεΰδης συνδέονται με ρινικούς και ρινοφαρυγγικούς καρκίνους (IARC 2004, NTP 2005). Μελέτες σε ζώα επιβεβαιώνουν αυτή τη σχέση και επίσης προτείνουν μια σχέση μεταξύ της φορμαλδεΰδης στο πόσιμο νερό και στο στομάχι και στον γαστρεντερικό καρκίνο και τη λευχαιμία (NTP 2005).
Παρά τις σημαντικές ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με αυτό το καρκινογόνο, μέχρι πρόσφατα η ίδια η φορμαλδεΰδη ήταν ένα κοινό συστατικό της βερνίκι νυχιών. Η πίεση των καταναλωτών έχει αναγκάσει πολλούς σημαντικούς κατασκευαστές καλλυντικών να αποσύρουν οικειοθελώς αυτό το συστατικό από τα προϊόντα τους για τα νύχια. Η ευρωπαϊκή προστασία της υγείας περιορίζει πλέον τη συγκέντρωση της φορμαλδεΰδης στα καλλυντικά σε 0,2% και απαιτεί τα προϊόντα περιποίησης σώματος που περιέχουν συστατικά φορμαλδεΰδης ή φορμαλδεΰδης να φέρουν την επισήμανση «περιέχει φορμαλδεΰδη» εάν η συγκέντρωση φορμαλδεΰδης στο προϊόν υπερβαίνει το 0,05% (SCCPNP 2002).
Ακόμα και η επιτροπή για τα καλλυντικά συστατικά που συντάχθηκε από τη βιομηχανία συνιστά τα καλλυντικά προϊόντα να μην περιέχουν περισσότερο από 0,2% φορμαλδεΰδη και δεν θεωρούν ότι η φορμαλδεΰδη είναι ασφαλής σε προϊόντα αερολυμάτων (CIR 2006). Ωστόσο, όπως ισχύει στις ΗΠΑ, δεν υπάρχουν περιορισμοί στα επιτρεπτά επίπεδα φορμαλδεΰδης σε προϊόντα περιποίησης σώματος, καμία απαίτηση για δοκιμή προϊόντων που παρασκευάζονται με συντηρητικά που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη για επίπεδα φορμαλδεΰδης και βεβαίως καμία υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούν κάθε μέρα είναι πιθανό να περιέχουν χημικά που προκαλούν καρκίνο και δεν εμφανίζονται στον κατάλογο των συστατικών.
• Τι μπορεί να προκαλέσει;
Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, πιθανό καρκινογόνο, σίγουρα τοξικό. Ερεθίζει το δέρμα και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο δερματίτιδας. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει θωρακικό άλγος, χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, ζάλη, λοιμώξεις του αυτιού, πονοκεφάλους, πόνο στις αρθρώσεις, αϋπνία και άσθμα. Τέλος, μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Γιατί χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και αντηλιακά;
Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό για να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των καλλυντικών και να επιφέρει μεγαλύτερο κέρδος στις εταιρείες καλλυντικών.
• Άλλες ονομασίες που μπορεί να το βρείτε πάνω στην ετικέτα των προϊόντων με τα συστατικά;
Άλλες ονομασίες του IMIDAZOLIDINYL UREA που μπορεί να το δείτε πάνω στην ετικέτα των προϊόντων είναι METHYLENEBIS, 2,5-DIOXO-4-IMIDAZOLIDINYL, HYDROXYMETHYL, GERMALL 115; METHANEBIS , UREIDO-2,4-IKETOTETRAHYDROIMIDAZOLE, DIMETHYLOL.
‘Άλλες ονομασίες της φορμαλδεΰδης που μπορεί να δείτε πάνω στην ετικέτα των προϊόντων είναι: FORMALIN; FORMIC ALDEHYDE; MERTHALDEHYDE; METHANAL; METHYL ALDEHYDE; OXOMETHANE; OXYMETHYLENE; ALDEHYD MRAVENCI (CZECH) ; ALDEHYDE FORMIQUE (FRENCH) ; ALDEIDE FORMICA (ITALIAN) ; BFV
Αν θέλεις το απόλυτο αντηλιακό, διάλεξε ένα από τα 15 πιστοποιημένα βιολογικά αντηλιακά και λάδια μαυρίσματος της Biosolis. Είναι τα μόνα πιστοποιημένα βιολογικά από το Βέλγιο. Είναι επίσης πολύ συμπυκνωμένα, οπότε χρησιμοποιείς την μισή ποσότητα αντηλιακού που θα χρησιμοποιούσες από άλλες μάρκες. Πληρώνεις λίγα Ευρώ παραπάνω αλλά βάζεις στο δέρμα σου το καλύτερο και πιο αγνό προϊόν! Θα βρείτε την ολοκληρωμένη σειρά Biosolisεδώ.
Πηγές:
1) EWG (Environmental Working Group) Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος με έδρα της ΗΠΑ. Σκοπός αυτής της οργάνωσης είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζουν πιο υγιεινά σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον. Μέσα από πρωτοποριακή έρευνα και εκπαίδευση, επιθυμεί να κρατά ενήμερους τους καταναλωτές ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για την υγεία τους.